Kremowe risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną

  • wyświetlono: 840 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo proste, niezwykle kremowe i delikatne danie. Przepis poleciła mi koleżanka z pracy, ale trochę go zmodyfikowałam, by wpisał się w kulinarne gusta mojego męża ;)

agnieszkasliwinska
  • 40min

Składniki

Filiżanka ryżu arborio
1/5 litra bulionu warzywnego
szklanka białego, wytrawnego wina
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
200 g mrożonego groszku
2-3 gałązki świeżego tymianku
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 cytryna
łyżka masła
3 łyżki parmezanu
łyżka oliwy
sól i pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Kremowe risotto z groszkiem, cytryną, tymiankiem i śmietaną

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy na złoto. Następnie dodajemy posiekany w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze chwilkę smażymy.

    Do cebuli i czosnku wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy - do momentu, aż ryż oblepi się cebulką i zmieni kolor na szklisty. Teraz wlewamy szklankę białego, wytrawnego wina i ciągle mieszamy, do momentu, aż wino wyparuje.

    Teraz możemy już dodawać bulion. Bulion wlewamy stopniowo, najlepiej po 1 chochli. Wlewamy pierwszą chochlę i mieszając czekamy, aż zupełnie odparuje. Następnie wlewamy następną, dodajemy startą skórkę z cytryny, listki tymianku, trochę soli i pieprzu. Gdy bulion odparuje dodajemy następną chochlę i tak do momentu, aż bulion nam się skończy.

    Przed wlaniem ostatniej łyżki bulionu, do ryżu dodajemy mrożony groszek. Gdy cały bulion odparuje ryż powinien być już miękki. Wtedy dodajemy śmietankę, łyżkę masła i starty parmezan. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Talerz możemy udekorować startym parmezanem i gałązkami tymianku.

    Gotowe! Smaczego :)

Porady

Sekretem udanego risotto jest stopniowe podlewanie bulionem. Jeśli dodamy za dużo bulionu, ryż go nie wchłonie i uzyskamy papkę zamiast risotto. Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać, bo to pozwoli na szybsze odparowanie bulionu, a danie się nie przypali.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzugroszekparmezanobiadrisotto

Komentarze

Podobne przepisy

Risotto z groszkiem i warzywami

Dodane przez: 2milutka

Risotto z groszkiem i warzywami

Gdyby ktoś kazał mi wybrać jeden...

Risotto z kurczakiem i groszkiem cukrowym

Dodane przez: luna19

Risotto z kurczakiem i groszkiem cukrowym

pyszne zdrowe risotto

Kremowe risotto z kurkami

Dodane przez: joanna30

Kremowe risotto z kurkami

Kurki to jedne z moich ulubionych...

Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: Iniechsmakuje.dietetyk

Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami

Kremowe risotto z kurczakiem i...

Risotto z pancettą i groszkiem

Dodane przez: PolskaGotuje

Risotto z pancettą i groszkiem

Moje risotto łączy w sobie zaledwie...

Risotto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Dyniowe risotto z tymiankiem

Tradycyjnie przygotowane risotto....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE