Ja i moja rodzina mamy słabość do grzybów,a zwłaszcza do kurek i możemy je dodawać do wszystkiego tworząc smaczne dania. Kurki to moje najsmaczniejsze grzyba, a w risotto są bardzo smaczne.
60 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
1,5 szklanka ryżu Arborio,
ok 1 litra bulionu,
ok 0,5 kg grzybów "kurek",
1 duża cebula,
300 ml śmietany 30%,
200 gramów masła,
natka pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
Risotto z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy posiekaną cebulkę oraz grzyby. Smażymy tak długo aż odparuje woda. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
2.W garnku rozpuszczam masło , wsypuję ryż i podlewam odrobiną bulionu. Ryż mieszamy, delikatnie solimy i przykrywamy. Czynność z podlewaniem bulionem powtarzamy co kilka minut podlewając , go bulionem ,aż ryż zmięknie. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu ryżu,aby się nie przypalił.
3.Gdy ryż będzie już miękki dodaj śmietanę. do niego grzyby kurki, oraz posiekaną natkę pietruszki.
4.Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Jemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze