Risotto z kurkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Ja i moja rodzina mamy słabość do grzybów,a zwłaszcza do kurek i możemy je dodawać do wszystkiego tworząc smaczne dania. Kurki to moje najsmaczniejsze grzyba, a w risotto są bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 szklanka ryżu Arborio,
    ok 1 litra bulionu,
    ok 0,5 kg grzybów "kurek",
    1 duża cebula,
    300 ml śmietany 30%,
    200 gramów masła,
    natka pietruszki,
    sól i pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurki 1. Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy posiekaną cebulkę oraz grzyby. Smażymy tak długo aż odparuje woda. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  • ryż 2. W garnku rozpuszczam masło , wsypuję ryż i podlewam odrobiną bulionu. Ryż mieszamy, delikatnie solimy i przykrywamy. Czynność z podlewaniem bulionem powtarzamy co kilka minut podlewając , go bulionem ,aż ryż zmięknie. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu ryżu,aby się nie przypalił.
  • ryż 3. Gdy ryż będzie już miękki dodaj śmietanę. do niego grzyby kurki, oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • rissotto 4. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Jemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować