RISOTTO Z KURKAMI

0 (0 ocen)

  • 45 min

pyszny sposób na kurki

  • 45 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    300 g kurek
    1 cebula
    300 g ryżu do risotto
    2 kostki bulionowe grzybowe
    1 kieliszek białego wina
    2 łyżki oliwy,
    1 łyżka masła
    parmezan
    sól pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie dodając pokrojone kurki. Następnie dodajemy na patelnię surowy ryż. Smażymy całość do momentu zeszklenia się ryżu. Kostki bulionowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Połową bulionu i winem podlewamy smażący się ryż. Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy pozostałą jego część i smażymy dalej. Ryż dość często trzeba mieszać aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie miękki dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy (uwaga kostki są bulionowe są dość słone więc trzeba najpierw sprawdzić czy sól jest potrzebna).
    Całość posypujemy parmezanem i ewentualnie natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować