Risotto Z Dynią I Pokrzywą

  • wyświetlono: 50 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jesienią zamroziłam kilka woreczków z upieczoną dynią Hokkaido i teraz dopiero zaczęłam ją zużywać. Na pierwszy ogień poszło risotto i smakowało wspaniale. Takim zdrowym dodatkiem były jeszcze liście pokrzywy pasteryzowanej które otrzymałam w healthboxie (pudełko ze zdrową żywnością). Takie liście po obmyciu z soli można od razu używać do dań lub zblendować i zamrozić. Ja postawiłam na mrożenie i teraz dodaje sobie takie kosteczki, a to do zupy, a to do farszu lub do risotto ;) Oczywiście jeśli będziecie mieli możliwość użycia świeżych liści pokrzywy to jak najbardziej zazdroszczę ich i polecam ^_^

gotowanietoproste
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
około 200 g dyni hokkaido (może być pieczona, gotowana lub mrożona)
1 mała pierś z kurczaka (niekonieczne)
około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
1/2 kieliszka wina wytrawnego
1/2 główki cebuli
około 4 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
1 czubata, łyżka posiekanej lub zblendowanej drobno pokrzywy (użyłam pasteryzowanych liści)
1 łyżka masła
kurkuma (ilość zależna od waszych upodobań smakowych)
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżki domowego warzywka
oliwa do smażenia (może być smakowa)
starty parmezan

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Risotto Z Dynią I Pokrzywą

  • 1. 1. Na patelnie wylewamy trochę oliwy i przesmażamy na nim cebulkę ewentualnie wraz z piersią kurczaka, która obsypuje solą, pieprzem i domowym warzywkiem. Dodaje także dynię (ja dodaje mrożoną dynię którą upiekłam, pokroiłam w kostkę i zamroziłam) i kurkumę
    2. Kiedy całość jest już przesmażona, wsypuje ryż, wlewam wino i czekam aż ryż go trochę wchłonie, a nadmiar odparuje. Następnie dodaje pokrzywę i podlewam całość 3 chochelkami bulionu, przykrywam i duszę.
    Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
    Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz łyżkę masła.
    Mrożona dynia się rozpadła, ale w ogóle mi to nie przeszkadzało.
    Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut.
    Gotowe risotto wykładam na talerzyk, posypuje parmezanem. Smacznego !!!

Porady

Ps. jeśli użyjecie świeżych liści pokrzywy to najpierw należy je umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem. Następnie posiekać drobno lub zblendować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżliście pokrzywyDyniapokrzywadyniowe risottoz winemdary naturykremowe risottorisotto z dynią i pokrzywąliść pokrzywy
 

Komentarze

Podobne przepisy

risotto z dynią

Dodane przez: aczp1

Różowe risotto z dynią

Risotto z czerwonym winem i kuleczkami...

image-0fd7l36

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

RISOTTO z DYNIĄ (RISOTTO alla ZUCCA)

Szybkie, pyszne, zdrowe i kolorowe...

risotto z dynią

Dodane przez: Aleksandra J

Risotto z dynią

Danie które przywodzi na myśl słoneczną...

image-1g7y48o

Dodane przez: Ostra Na Słodko

RISOTTO Z DYNIĄ

Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie...

Risotto z dynią piżmową

Dodane przez: luna19

Risotto z dynią piżmową

pyszne z dynią

Risotto z dynią

Dodane przez: anemon

Risotto z dynią

Bardzo zdrowe i smaczne danie,...