Risotto Z Dynią I Pokrzywą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jesienią zamroziłam kilka woreczków z upieczoną dynią Hokkaido i teraz dopiero zaczęłam ją zużywać.
Na pierwszy ogień poszło risotto i smakowało wspaniale. Takim zdrowym dodatkiem były jeszcze liście pokrzywy pasteryzowanej które otrzymałam w healthboxie (pudełko ze zdrową żywnością). Takie liście po obmyciu z soli można od razu używać do dań lub zblendować i zamrozić. Ja postawiłam na mrożenie i teraz dodaje sobie takie kosteczki, a to do zupy, a to do farszu lub do risotto ;)
Oczywiście jeśli będziecie mieli możliwość użycia świeżych liści pokrzywy to jak najbardziej zazdroszczę ich i polecam ^_^

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
    około 200 g dyni hokkaido (może być pieczona, gotowana lub mrożona)
    1 mała pierś z kurczaka (niekonieczne)
    około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
    1/2 kieliszka wina wytrawnego
    1/2 główki cebuli
    około 4 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
    1 czubata, łyżka posiekanej lub zblendowanej drobno pokrzywy (użyłam pasteryzowanych liści)
    1 łyżka masła
    kurkuma (ilość zależna od waszych upodobań smakowych)
    sól, pieprz do smaku
    1/2 łyżki domowego warzywka
    oliwa do smażenia (może być smakowa)
    starty parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto Krem

Risotto z dynią i pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na patelnie wylewamy trochę oliwy i przesmażamy na nim cebulkę ewentualnie wraz z piersią kurczaka, która obsypuje solą, pieprzem i domowym warzywkiem. Dodaje także dynię (ja dodaje mrożoną dynię którą upiekłam, pokroiłam w kostkę i zamroziłam) i kurkumę
    2. Kiedy całość jest już przesmażona, wsypuje ryż, wlewam wino i czekam aż ryż go trochę wchłonie, a nadmiar odparuje. Następnie dodaje pokrzywę i podlewam całość 3 chochelkami bulionu, przykrywam i duszę.
    Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
    Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz łyżkę masła.
    Mrożona dynia się rozpadła, ale w ogóle mi to nie przeszkadzało.
    Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut.
    Gotowe risotto wykładam na talerzyk, posypuje parmezanem. Smacznego !!!

Porady

Ps. jeśli użyjecie świeżych liści pokrzywy to najpierw należy je umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem. Następnie posiekać drobno lub zblendować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pokrzywa Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować