Risotto z dynią, grzybami i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby kilka godzin moczymy w mleku
Na odrobinie oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek,
startą marchewkę, tymianek i natkę pietruszki,
na koniec dodajemy dynię i jeszcze chwilę smażymy
Grzyby odsączamy, i podsmażamy na odrobinie masła w osobnym rondlu,
doprawiamy solą i pieprzem.
Do podsmażonej cebuli, marchewki i dyni, dodajemy ryż,
i smażymy 2-3 minuty, następnie wlewamy szklankę bulionu i mieszamy.
Ryż wchłonie nasz bulion, więc co kilka minut trzeba go dolewać.
Po ok 20 minutach, ryż będzie odpowiednio miękki.
Na koniec dodajemy grzyby, śmietanę, świeży tymianek, pietruszkę, sól i pieprz.
Mieszamy i gotujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
Przed podaniem można posypać parmezanem i świeżym tymiankiem,
SMACZNEGO!
Komentarze