Risotto z dynią, grzybami i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesień się zbliża, na straganach pojawiły się już dynia i grzyby. Trzeba wykorzystać ten moment!

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g ryżu arborio
    1l bulionu warzywnego lub rosołu
    1 duża marchew
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    świeży tymianek
    natka pietruszki
    1 szkl. (400ml) pokrojonej w kostkę dyni
    1 szkl. (400ml) grzybów: borowiki i kurki
    150 ml śmietany 30%
    1 łyżka masła
    oliwa
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z dynią, grzybami i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby kilka godzin moczymy w mleku
    Na odrobinie oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek,
    startą marchewkę, tymianek i natkę pietruszki,
    na koniec dodajemy dynię i jeszcze chwilę smażymy

    Grzyby odsączamy, i podsmażamy na odrobinie masła w osobnym rondlu,
    doprawiamy solą i pieprzem.

    Do podsmażonej cebuli, marchewki i dyni, dodajemy ryż,
    i smażymy 2-3 minuty, następnie wlewamy szklankę bulionu i mieszamy.
    Ryż wchłonie nasz bulion, więc co kilka minut trzeba go dolewać.
    Po ok 20 minutach, ryż będzie odpowiednio miękki.

    Na koniec dodajemy grzyby, śmietanę, świeży tymianek, pietruszkę, sól i pieprz.
    Mieszamy i gotujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.

    Przed podaniem można posypać parmezanem i świeżym tymiankiem,
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować