Raggmunk z boczkiem i borówką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Placki ziemniaczane to nie tylko domena kuchni polskiej. Jednym z tradycyjnych dań kuchni szwedzkiej jest połączenie placka ziemniaczanego z chrupiącym boczkiem i kwaskową borówką, polecam i zapraszam na raggmunk.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 800 gramów ziemniaków
    1 jajko
    300 ml mleka
    ok. ½ szklanki mąki
    1-2 łyżeczki soli
    ½ łyżeczki pieprzu
    olej do smażenia

    Dodatkowo:
    8-10 plasterków wędzonego boczku
    słoiczek borówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Raggmunk z boczkiem i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy do nich jajko, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę i wszystko starannie mieszamy. Masę ziemniaczaną doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Ciasto może mieć sporo płynu i może się wydawać płynne ale tak ma być. Na patelnie wlewamy olej (na wysokość około 1,5 cm) – mocno go rozgrzewamy.

    Łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcję ciasta i formujemy cienkie placuszki lub 1 duży cienki placek. Ogień od razu zmniejszamy i smażymy placuszki około 3-5 minut aż się ładnie zarumienią, wtedy za pomocą łopatki przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 3-5 minut.

    Czynność powtarzamy aż do skończenia się ciasta. Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

    Na drugiej patelni kładziemy plastry boczku i wytapiamy je aż staną się rumiane i chrupiące (potrzeba około 2-3 minut ). Placuszki serwujemy razem z przesmażonym boczkiem i borówką, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować