Placki ziemniaczane to nie tylko domena kuchni polskiej. Jednym z tradycyjnych dań kuchni szwedzkiej jest połączenie placka ziemniaczanego z chrupiącym boczkiem i kwaskową borówką, polecam i zapraszam na raggmunk.
45 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
800 gramów ziemniaków
1 jajko
300 ml mleka
ok. ½ szklanki mąki
1-2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
Raggmunk z boczkiem i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy do nich jajko, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę i wszystko starannie mieszamy. Masę ziemniaczaną doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto może mieć sporo płynu i może się wydawać płynne ale tak ma być. Na patelnie wlewamy olej (na wysokość około 1,5 cm) – mocno go rozgrzewamy.
Łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcję ciasta i formujemy cienkie placuszki lub 1 duży cienki placek. Ogień od razu zmniejszamy i smażymy placuszki około 3-5 minut aż się ładnie zarumienią, wtedy za pomocą łopatki przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 3-5 minut.
Czynność powtarzamy aż do skończenia się ciasta. Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na drugiej patelni kładziemy plastry boczku i wytapiamy je aż staną się rumiane i chrupiące (potrzeba około 2-3 minut ). Placuszki serwujemy razem z przesmażonym boczkiem i borówką, smacznego :D
Komentarze