RAGGMUNK – SZWEDZKIE PLACKI ZIEMNIACZANE Z KONFITURĄ Z BRUSZNICY I BOCZKIEM

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Jednym z najbardziej popularnych dań są tam placki ziemniaczane, które serwuje się w 2 wariantach – Rårakor, czyli takie zawierające prawie same ziemniaki i Raggmunk – bardziej przypominające naleśniki!Podaje się je z dodatkiem smażonego boczku i konfitury z borówki brusznicy.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna – 0,5 szkl
    * mleko – 0,5 szkl
    * jajko – 1 szt
    * mączyste ziemniaki – 400 g
    * sól
    * olej do smażenia

    DODATKOWO:

    * plastry boczku
    * konfitura z brusznicy lub żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Placki Placki ziemniaczane

Raggmunk – szwedzkie placki ziemniaczane z konfiturą z brusznicy i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę mieszamy z mlekiem , jajkiem i solą, a następnie dodajemy starte na grubych oczkach ziemniaki.

    Wszystko razem mieszamy i na rozgrzanym oleju smażymy średniej wielkości placuszki – na rumiano z 2 stron.

    Podajemy z przesmażonym boczkiem i konfiturą – na gorąco!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kuchnia szwedzka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować