Rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
W misce miksujemy żółtka, pół szklanki cukru oraz cukier wanilinowy. W
szklance mleka rozprowadzamy obie mąki i łączymy z utartymi żółtkami.
2 szklanki mleka i szklankę cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące
się mleko wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy, tak jak byśmy
gotowali budyń. Kiedy będzie całkiem zimny dodajemy do niego porcjami
masło i miksujemy, aż uzyskamy puszysty krem. Na sam koniec łączymy z
wiórkami kokosowymi.
Blaszkę wykładamy krakersami (ja w miarę potrzeby kroiłam ciastka i
uzupełniałam puste miejsca), następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej.
Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń.
Powinniśmy uzyskać 3 warstwy. Wierzch rafaello wysypujemy równomiernie
wiórkami kokosowymi (i płatkami migdałowymi) które wcześniej
uprażyłam na patelni na złoty kolor ( bez dodatku oleju ) . Ciasto musi
się chłodzić kilka godzin w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień.
Porady
CIASTO JEST DOBRE NA NASTĘPNY DZIEŃ , NAJLEPIEJ SCHŁODZIĆ JE 24 H W LODÓWCE
Komentarze