Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

  • wyświetlono: 1674 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszny, słodki tort na czekoladowo cieście, z chrupiącą bezą w środku, przełożony budyniową masą chałwową. Tort jest pyszny, chrupiący i rozpływający się w ustach

karolina895

Składniki

Składniki:

Ciasto:

250 g masła miękkiego
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru brązowego
3 łyżki kakao – z czubkiem
Szczypta sody
200 ml coli
75 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Beza:
3 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
170g cukru pudru
1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masa budyniowa:
2 żółtka
1 szklanka mleka (250ml)
½ szklanki cukru (100g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
200g chałwy waniliowej
250g masła

Dodatkowo:
100g orzechów laskowych

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

  • 1. 1Rozgrzać piekarnik.(u mnie to był termoobiegu 180 st). Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać. Masło, wanilię, colę, mleko i jajka pomieszać, dodać do suchych składników, delikatnie pomieszać. Przełożyć do tortownicy . Piec ok. 40 min.
    2Przygotować bezę. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
    3Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm. (Beza podczas pieczenia urośnie). Papier odwrócić na drugą stronę
    4Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
    5Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć.
    6Piec w nagrzanym piekarniku 2,5 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc).
    7Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Chałwę pokruszyć. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Kolejno dodawać stopniowo zimny budyń.
    8Na ciasto czekoladowe. Posmarować połową masy. Nałożyć bezę i rozsmarować resztę masy.
    9Orzechy podprażyć na suchej patelni. Ostudzić i posiekać. Posypać z góry masę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebeza chałwa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort bezowy z masą kawową

Idealnie pasuje do kawy po obiedzie

tort

Dodane przez: marysiaz

Tort chałwowo - jagodowo - czekoladowy

Pyszny tort, bardzo delikatny,...

Tort bezowy czekoladowo- daktylowy

Dodane przez: dorota w

Tort bezowy daktylowo- czekoladowy

Blaty bezowe przełożone są masą...

Tort bezowy z kremem chałwowym

Dodane przez: anik9

Tort bezowy z kremem chałwowym na spodzie...

Przepis znalazłam na blogu "Śladami...

Tort bezowy z kremem mocno czekoladowym

Dodane przez: anik9

Tort bezowy z kremem mocno czekoladowym

Tort zrobiłam na 2 urodzinki mojego...

TORT CHAŁWOWO-WIŚNIOWY Z POSYPKĄ CZEKOLADOWĄ

Dodane przez: violast11

TORT CHAŁWOWO-WIŚNIOWY Z POSYPKĄ CZEKOLADOWĄ

Wyśmienity tort urodzinowy.