Tradycyjny przepis na rafaello wzbogaciłam kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Dzięki temu ciasto nie jest za słodkie i zyskuje ciekawy słodko kwaśny smak.
Składniki:
2 op. krakersów
słoik dżemu z czarnej porzeczki
Masa:
budyń waniliowy z cukrem
1/2l mleka
3 łyżki cukru pudru
masło w temp. pokojowej
150g wiórków kokosowych
Rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Nadal ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wmieszać wiórki (3-4 łyżki odłożyć do posypania ciasta).
2.Krakersy ułożyć na wyłożonej folią blaszce (21x21cm), posmarować cienką warstwą dżemu a następnie masą. Ponownie ułożyć krakersy. Czynność powtórzyć. powinno być 4 warstwy krakersów. Wierzch ciasta posypać wiórkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły.
Komentarze