RAFAELLO na słonych krakersach

  • wyświetlono: 855 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

pyszne, proste i znane wszystkim ciasto bez pieczenia ale w wersji na słonych krakersach

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 10 porcje
  • Łatwy

Składniki

2 op.krakersów ( 2 x 180 g )
1 litr mleka
200 g wiórków kokosowych
200 g masła ( 1 kostka )
1/2 szklanki cukru
100 g białej czekolady ( 1 tabliczka )
3 kopiate łyżki mąki pszennej
3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

RAFAELLO na słonych krakersach

  • RAFAELLO  na słonych krakersach1. Odlewamy szklankę mleka, a resztę gotujemy. Do odlanej szklanki mleka dodajemy cukier i obie maki - dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, i konsystencja była gładka bez grudek maki. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczoną mieszankę mleka z mąkami i cukrem - dokładnie mieszamy i chwilkę gotujemy aż masa ( domowy budyń ) zacznie gęstnięć. Gasimy z ognia i wrzucamy kostkę masła - mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się masła, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści, następnie wsypujemy 150 g wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy. Wierzch przykrywamy folią spożywczą ( to zapobiegnie powstawaniu kożucha ) i odstawiamy by masa przestygła nieco.
  • RAFAELLO  na słonych krakersach2. Dno formy wykładamy warstwą krakersów. Przestygniętą masę - jej niewielką część rozprowadzamy równo po krakersach, a na nią kolejne krakersy i znów masa i krakersy i masa, i jeszcze krakersy i ostatek masy równo rozprowadzamy po wierzchu i posypujemy wiórkami kokosowymi wierzch.
  • RAFAELLO  na słonych krakersach3. Wkładamy do lodówki na 3-4 godz, najlepiej na całą noc.

Porady

Dobra rada - lepiej użyć prostokątnej czy kwadratowej tortownicy będzie lepiej wyciągać pokrojone porcje.

robiłam w: brytfanna prostokątna żaroodporna 31 cm x 20 cm

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieCiastorafaellomasa kokosowabudyńkokosbez pieczeniaciasto z kokosemciasto na krakersachsłone krakersywarstwowe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Kokosowiec na krakersach

Dodane przez: RedakcjaPP

Kokosowiec na krakersach

Uwielbiam go jeść na drugi dzień,...

Rafaello

Dodane przez: rzelkazag

Rafaello na herbatnikach

Do przygotowanie w kilka chwil,...

sernik gotowany

Dodane przez: klementynka

sernik gotowany na krakersach

Jedno z najbardziej ekspresowych...

rafaello na kakaowych herbatnikach

Dodane przez: klementynka

Ciasto rafaello na kakaowych herbatnikach

Jest nie za słodkie, lekkie, z...

RAFAELLO NA KRAKERSACH Z GALARETKĄ

Dodane przez: Aga72

RAFAELLO NA KRAKERSACH Z GALARETKĄ

gdy brak zajęcia wymyślam nowe...

Napoleonka na krakersach

Dodane przez: mariosylwia

Napoleonka na krakersach

:-) Gorąco polecam (-: