Rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno blachy 35x25 cm wykładamy pierwszą warstwę krakersów. 300 ml mleka dokładnie łączymy, przy pomocy trzepaczki, z mąką pszenną, ziemniaczaną i cukrem. Pozostałe 700 ml mleka gotujemy w garnku. Zmniejszamy ogień i wlewamy przygotowaną mieszankę. Bardzo często mieszamy, gotując do zgęstnienia i powstania gładkiego budyniu. Wierzch garnka przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała do budyniu - w ten sposób nie powstanie kożuch. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy przez kilka minut, następnie stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Do przygotowanego kremu dodajemy 50 g wiórków kokosowych i mieszamy. Część gotowego kremu wykładamy na krakersy i dokładnie rozprowadzamy. Ponownie wykładamy krakersy i krem. Czynność powtarzamy aż skończy nam się masa. Pozostałe wiórki kokosowe i pokruszone krakersy prażymy na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Posypujemy nimi ostatnią warstwę kremu. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce na całą noc. Smacznego!
Komentarze