Rafaello na krakersach

4.48 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodkie i delikatne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Jego smak zachwyci małych i dużych.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g słonych krakersów
    200 g wiórków kokosowych
    1 l mleka
    250 g miękkiego masła
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno blachy 35x25 cm wykładamy pierwszą warstwę krakersów. 300 ml mleka dokładnie łączymy, przy pomocy trzepaczki, z mąką pszenną, ziemniaczaną i cukrem. Pozostałe 700 ml mleka gotujemy w garnku. Zmniejszamy ogień i wlewamy przygotowaną mieszankę. Bardzo często mieszamy, gotując do zgęstnienia i powstania gładkiego budyniu. Wierzch garnka przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała do budyniu - w ten sposób nie powstanie kożuch. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy przez kilka minut, następnie stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Do przygotowanego kremu dodajemy 50 g wiórków kokosowych i mieszamy. Część gotowego kremu wykładamy na krakersy i dokładnie rozprowadzamy. Ponownie wykładamy krakersy i krem. Czynność powtarzamy aż skończy nam się masa. Pozostałe wiórki kokosowe i pokruszone krakersy prażymy na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Posypujemy nimi ostatnią warstwę kremu. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować