Ciasto Rafaello na krakersach

5 (155 ocen)

Popularne ciasto rafaello na słonych krakersach, bez pieczenia, proste i szybkie. Moja rodzina je uwielbia! Najlepiej smakuję następnego dnia, gdy krakersy zmiękną. Polecam! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

Składniki:

  • 2 żółtka
    16 g. cukru waniliowego
    3/4 szkl. cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 litra mleka
    250 g. masła
    200 g. wiórków kokosowych
    około 180 g. krakersów
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello

Ciasto rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć mikserem z ½ szkl. cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąki oraz ½ szkl. mleka, zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać mieszankę z żółtek i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia masy. Zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć do puszystości. Dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Na koniec wsypać 150 g. wiórków kokosowych i wmieszać je do kremu. Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć krakersami. Na krakersy wyłożyć 1/3 kremu budyniowego i ponownie warstwa krakersów. Na krakersy 1/3 kremu i ostatnią warstwę krakersów. Wierzch wysmarować resztą kremu i posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Rafaello schłodzić w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować