Racuszki twarogowe z sosem śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybko , prosto,tanio i smacznie .

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1/2 kg mąki pszennej
    -płaska łyżka stołowa soli
    -1 opakowanie proszku do pieczenia ( 15 g )
    -250 g twarogu półtłustego
    - duży jogurt naturalny ( 450 g)
    - olej rzepakowy do smażenia
    Sos:
    -kilka łyżek kwaśnej śmietany 18 %
    -łyżeczka majonezu
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Racuszki twarogowe z sosem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuszki twarogowe z sosem śmietanowym. 1. Z mąki ,soli,twarogu,proszku do pieczenia oraz jogurtu zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut pod przykryciem aby nie obsychało . Przygotowujemy sos mieszając śmietanę z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
  • Racuszki twarogowe z sosem śmietanowym. 2. Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm . Szklanką wykrawamy zgrabne placuszki i każdy nakłuwamy widelcem aby w czasie smażenia się nie wybrzuszały . Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuszki z obu stron na rumiano .Racuszki wykładamy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu .
  • Racuszki twarogowe z sosem śmietanowym. 3. Ciepłe racuszki serwujemy z sosem śmietanowym . Smacznego.

Porady

Sos można zrobić według własnych upodobań dodając do niego np. czosnek , natkę pietruszki czy też świeży koperek. Dobrze smakują również z sosem grzybowym lub pieczarkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Mąka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować