Racuszki twarogowe z sosem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki ,soli,twarogu,proszku do pieczenia oraz jogurtu zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut pod przykryciem aby nie obsychało . Przygotowujemy sos mieszając śmietanę z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
2.Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm . Szklanką wykrawamy zgrabne placuszki i każdy nakłuwamy widelcem aby w czasie smażenia się nie wybrzuszały . Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuszki z obu stron na rumiano .Racuszki wykładamy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu .
3.Ciepłe racuszki serwujemy z sosem śmietanowym . Smacznego.
Porady
Sos można zrobić według własnych upodobań dodając do niego np. czosnek , natkę pietruszki czy też świeży koperek. Dobrze smakują również z sosem grzybowym lub pieczarkowym.
Komentarze