Racuchy z rabarbarem

  • wyświetlono: 1449 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Racuchy to zawsze była specjalność mojej Mamy. Ale z rabarbarem nigdy nie robiła, królowały jabłka. Teraz gdy sama jestem Mamą, urozmaicam je wszystkimi owocami.

Joanna Tokarz
  • 3 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

200g rabarbaru
2½ szklanki mąki
1 szklanka mleka (250ml)
1 jajko
2 opakowania suszonych drożdży (16g lub 50g świeżych)
2 łyżki cukru
Szczypta soli

Dodatkowo:
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania przepisu:

Racuchy z rabarbarem

  • 1. ⅓ szklanki mleka łączymy z łyżką mąki, cukrem oraz drożdżami. Mieszamy i pozostawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu powoli dolewamy pozostałe mleko, mąkę, jajko oraz sól. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rabarbar kroimy bardzo drobno, dzięki czemu nie będzie twardy. Dodajemy do masy. Pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką. Z tak przygotowanego ciasta smażymy racuchy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem tuż przed spożyciem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżoweracuchyRabarbarobiadpodwieczorek

Komentarze

Podobne przepisy

Racuchy z sałaty lodowej

Dodane przez: JustKuchcik

Racuchy z sałaty lodowej

Niebanalne racuchy drożdżowe w...

Racuchy z jabłkami

Dodane przez: peggi

Racuchy z jabłkami

To kolejny ze smaków mojego dzieciństwa...

racuchy z jabłkami

Dodane przez: aga888

Racuchy z jabłkami

W środku miękkie i puszyste, na...

Racuchy ziemniaczane z buraczkami

Dodane przez: JustKuchcik

Racuchy ziemniaczane z buraczkami

Racuchy ziemniaczane zabarwione...

wiktoria dzwonek

Dodane przez: viki2903

Parmezanowe racuchy z grzybami

Parmezanowe racuchy z grzybami

Puszyste placki z jabłkami(racuchy)

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Puszyste placki z jabłkami (racuchy)

Puszyste placki z jabłkami(racuchy)...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE