Racuchy to zawsze była specjalność mojej Mamy. Ale z rabarbarem nigdy nie robiła, królowały jabłka. Teraz gdy sama jestem Mamą, urozmaicam je wszystkimi owocami.
Racuchy z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.⅓ szklanki mleka łączymy z łyżką mąki, cukrem oraz drożdżami. Mieszamy i pozostawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu powoli dolewamy pozostałe mleko, mąkę, jajko oraz sól. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rabarbar kroimy bardzo drobno, dzięki czemu nie będzie twardy. Dodajemy do masy. Pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką. Z tak przygotowanego ciasta smażymy racuchy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem tuż przed spożyciem.
Komentarze