Racuchy z rabarbarem

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Racuchy to zawsze była specjalność mojej Mamy. Ale z rabarbarem nigdy nie robiła, królowały jabłka. Teraz gdy sama jestem Mamą, urozmaicam je wszystkimi owocami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g rabarbaru
    2½ szklanki mąki
    1 szklanka mleka (250ml)
    1 jajko
    2 opakowania suszonych drożdży (16g lub 50g świeżych)
    2 łyżki cukru
    Szczypta soli

    Dodatkowo:
    Olej do smażenia
    Cukier puder do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ⅓ szklanki mleka łączymy z łyżką mąki, cukrem oraz drożdżami. Mieszamy i pozostawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu powoli dolewamy pozostałe mleko, mąkę, jajko oraz sól. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rabarbar kroimy bardzo drobno, dzięki czemu nie będzie twardy. Dodajemy do masy. Pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką. Z tak przygotowanego ciasta smażymy racuchy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem tuż przed spożyciem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować