Lekkie drożdżowe ciasto ,kwaśny,orzeźwiający smak rabarbaru to bajeczne połączenie . Spróbujcie koniecznie .
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 ml mleka
3 jajka
80 g cukru kryształu
1 cukier waniliowy
50 g oleju
40 g świeżych drożdży
300 g mąki
szczypta soli
3 większe łodygi rabarbaru
olej + smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Racuchy drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar umyć , osuszyć i pokroić w mniejsza kostkę .
2.Drożdże rozpuszczamy w cukrach .
Do większej miski wlewamy mleko ,dodajemy jajka ,mąkę ,drożdże ,olej i sól .Wszystko razem miksujemy ok 3 minuty .
3.Do wyrobionego ciasta dodajemy rabarbar i odstawiamy w ciepłe miejsce ,aż ciasto nam podrośnie .
4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość,możemy brać się za smażenie .
Na patelnię dajemy olej i smalec .Rozgrzewamy pomału ,tak aby tłuszcz nam się nie spalił .
Łyżką kładziemy ciasto i formujemy racuchy .Smażymy na złoty kolor z obu stron .
Gotowe placuszki posypujemy obficie cukrem pudrem .
Komentarze