Racuchy drożdżowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie drożdżowe ciasto ,kwaśny,orzeźwiający smak rabarbaru to bajeczne połączenie . Spróbujcie koniecznie .

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml mleka
    3 jajka
    80 g cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    50 g oleju
    40 g świeżych drożdży
    300 g mąki
    szczypta soli
    3 większe łodygi rabarbaru
    olej + smalec do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Dania główne

Racuchy drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć , osuszyć i pokroić w mniejsza kostkę .
  • Racuchy drożdżowe z rabarbarem 2. Drożdże rozpuszczamy w cukrach .
    Do większej miski wlewamy mleko ,dodajemy jajka ,mąkę ,drożdże ,olej i sól .Wszystko razem miksujemy ok 3 minuty .
  • Racuchy drożdżowe z rabarbarem 3. Do wyrobionego ciasta dodajemy rabarbar i odstawiamy w ciepłe miejsce ,aż ciasto nam podrośnie .
  • Racuchy drożdżowe z rabarbarem 4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość,możemy brać się za smażenie .
    Na patelnię dajemy olej i smalec .Rozgrzewamy pomału ,tak aby tłuszcz nam się nie spalił .
    Łyżką kładziemy ciasto i formujemy racuchy .Smażymy na złoty kolor z obu stron .
    Gotowe placuszki posypujemy obficie cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować