Racuchy drożdżowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Racuchy drożdżowe z rabarbarem kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci! Puszyste, delikatne ciasto skrywające kawałki lekko kwaśnego rabarbaru najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub obiad na słodko!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    10 g drożdży instant
    260 g mąki pszennej typ 550
    230 ml ciepłego mleka
    1 duże jajko
    1 żółtko
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 szczypta soli

    Dodatkowo:
    2-3 łodygi rabarbaru
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Śniadanie

Racuchy drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól, żółtko i jajko. Zalewamy ciepłym lekiem i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie do ciasta dodajemy pokrojony w plasterki rabarbar. Delikatnie mieszamy.

    Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, łyżką nakładamy małe racuchy i smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika na złoty kolor.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować