Racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, wbijamy jajka, wlewamy jogurt i mikserem mieszamy wszystko aby się dobrze połączyły składniki. Ciasto musi mieć konsystencję lekko lejącą (musi być gęściejsze jak na naleśniki). Więc jeśli będzie zbyt rzadkie (jogurty naturalne/ kefiry są różne, jedne są gęściejsze a inne bardzo płynne), dodajemy trochę mąki lub odwrotnie.
2.Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki, następnie dodajemy pokrojone do ciasta, całość mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy po porcji ciasta z jabłkami. Smażymy z dwóch stron ( po około 1 minucie z każdej strony).
3.Usmażone racuchy przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć tłuszcz, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze