Zwykłe kruche ciasto zamienia się w wykwintny placek dzięki dodatkowi czekolady.
55 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
o CIASTO:
o 260g mąki pszennej,
o 30g cukru pudru,
o 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
o 1 cukier wanilinowy (16g),
o 135g masła,
o 2 żółtka,
o 1 łyżka zimnej wody,
o MASA CZEKOLADOWA ZE ŚLIWKAMI:
o 135g czekolady mlecznej,
o 65g masła,
o 2 jajka,
o 1 i 1/3 łyżki mąki pszennej,
o 40g cukru,
o Szczypta cynamonu,
o 800g śliwek węgierek (waga z pestkami),
o KRUSZONKA:
o 65g zimnego masła,
o 105g mąki,
o 80g cukru,
Ciasto kruche ze śliwkami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Formę 23x28cm wyściel papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj zimną wodę i żółtka i zagnieć kruche ciasto. Z ciasta utwórz kule i schowaj do zamrażarki na 1h. Po tym czasie ciasto zetrzyj na grubych oczkach tarki do foremki. Foremkę z ciastem wstaw do lodówki, a w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Śliwki wypestkuj. Składniki kruszonki wymieszaj i rozetrzyj między palcami. Czekoladę razem z masłem roztop w kąpieli wodnej. Dodaj mąkę, cukier, cynamon i jajka – dobrze wymieszaj. Masę czekoladową wylej na starte kruche ciasto. Następnie ułóż połówki śliwek. Ciasto piecz 15 minut. Następnie ciasto szybko wyjmij, posyp kruszonką i piecz jeszcze około 40-45 minut.
Komentarze