Naleśniki serowo-budyniowe z rodzynkami

4.99 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepyszne domowe naleśniki. Świetnie się odgrzewają. Są idealne na deser lub obiad na słodko. Najbardziej lubi je mój synek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • o NALEŚNIKI:
    o 2 jajka,
    o 2 szklanki mąki,
    o Szczypta soli,
    o Szczypta cukru,
    o 1 i ½ szklanki mleka,
    o 1 i ½ szklanki wody gazowanej,
    o 2 łyżki oleju,
    o NADZIENIE:
    o 1 szklanka mleka,
    o 1 budyń waniliowy (40g, bez cukru),
    o 250g sera trzykrotnie zmielonego,
    o ¼ szklanki cukru,
    o 2 łyżki masła,
    o 50g rodzynek,
    o DODATKOWO:
    o Tłuszcz do smażenia,
    o Cukier puder do oprószenia,
    o 2 łyżki masła,
Wystaw ocenę:

4.99 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Ser

Naleśniki serowo-budyniowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • de 1. Rodzynki zalej wrzącą wodą i odstaw na godzinę do namoczenia. Po tym czasie odcedź je na sitku. Masło i ser powinny być w temperaturze pokojowej. Ugotuj budyń w szklance mleka z dodatkiem cukru. Gdy budyń jest gotowy poczekaj 2 minuty następnie dodaj ser i masło, zmiksuj do połączenia. Uważaj, aby masa się nie zważyła. Dodaj rodzynki, wymieszaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • r 2. Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj. Ciasto odstaw na 30 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozgrzej patelnie i smaż cienkie naleśniki.
    Naleśniki wypełniaj nadzieniem i złóż w kopertę.
  • d 3. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wyłóż wiórki zimnego masła. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut – tzn. do momentu aż masło się rozpuści, a wierzch zrobi się rumiany i chrupiący.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rodzynki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować