Przepyszne domowe naleśniki. Świetnie się odgrzewają. Są idealne na deser lub obiad na słodko. Najbardziej lubi je mój synek.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
o NALEŚNIKI:
o 2 jajka,
o 2 szklanki mąki,
o Szczypta soli,
o Szczypta cukru,
o 1 i ½ szklanki mleka,
o 1 i ½ szklanki wody gazowanej,
o 2 łyżki oleju,
o NADZIENIE:
o 1 szklanka mleka,
o 1 budyń waniliowy (40g, bez cukru),
o 250g sera trzykrotnie zmielonego,
o ¼ szklanki cukru,
o 2 łyżki masła,
o 50g rodzynek,
o DODATKOWO:
o Tłuszcz do smażenia,
o Cukier puder do oprószenia,
o 2 łyżki masła,
Naleśniki serowo-budyniowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalej wrzącą wodą i odstaw na godzinę do namoczenia. Po tym czasie odcedź je na sitku. Masło i ser powinny być w temperaturze pokojowej. Ugotuj budyń w szklance mleka z dodatkiem cukru. Gdy budyń jest gotowy poczekaj 2 minuty następnie dodaj ser i masło, zmiksuj do połączenia. Uważaj, aby masa się nie zważyła. Dodaj rodzynki, wymieszaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
2.Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj. Ciasto odstaw na 30 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozgrzej patelnie i smaż cienkie naleśniki.
Naleśniki wypełniaj nadzieniem i złóż w kopertę.
3.Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wyłóż wiórki zimnego masła. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut – tzn. do momentu aż masło się rozpuści, a wierzch zrobi się rumiany i chrupiący.
Komentarze