Quiche Lorraine (Tarta Lotaryńska)

4.98 (144 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Wykwintna tarta, która zadowoli każdego!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 200 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - masło: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - zimna woda: 2 łyżki
    FARSZ:
    - por: 1 sztuka
    - masło: 70 gramów
    - wędzony boczek: 260 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - śmietana 18%: 180 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - zioła prowansalskie: 1 łyżka
    - żółty ser (opcjonalnie) (użyłam Manchego): 20 gramów
Wystaw ocenę:

4.98 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Jajko

Quiche lorraine (tarta lotaryńska) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grudki 1. Mąkę, sól i zimne masło pokrojone w kostkę zmiksuj lub wymieszaj ręcznie do momentu, aż masa zacznie zbijać się w grudki.
  • kula 2. Do mąki z masłem dodaj rozbełtane jajko, sok z cytryny i zimną wodę. Całość zagnieć i uformuj kulę.
  • kulka w folii 3. Kulkę zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
  • ciasto na wałku 4. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i nawiń je na wałek.
  • dziurki 5. Formę posmaruj odrobiną masła i rozłóż na nie ciasto. Dociśnij je do brzegów i odetnij końcówki. Widelcem zrób dziurki w cieście. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  • fasola 6. Na ciasto połóż papier do pieczenia i nasyp do niego ziarna fasoli lub ceramiczne kulki. Dzięki temu ciasto nie podniesienie się w trakcie pieczenia.
  • w piekarniku 7. Ciasto piecz przez 10 minut, a następnie zabierz papier i fasolę i piecz jeszcze przez 5 minut.
  • por 8. Z pora odetnij brzydkie i zgrubiałe liście, przekrój go wzdłuż i pokrój na niewielkie paseczki...
  • duszenie pora 9. ...i duś go na maśle, na niewielkim ogniu, przez około 10 minut.
  • boczek 10. Z boczku odetnij skórkę oraz wszelkie chrząstki, pokrój go w kostkę i ugotuj.
  • sosik 11. W misce rozbełtaj 2 jajka, wlej do nich śmietanę, wsyp: sól, pieprz i zioła prowansalskie. Całość wymieszaj. Dodaj do nich: odsączony boczek i por.
  • przed upieczeniem 12. Farsz wyłóż na ciasto i posyp serem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut, a następnie zapiekaj jedynie od góry przez kolejnych kilka minut. Sprawdzaj co jakiś czas, czy farsz się zapiekł.
  • smacznego! 13. Podawaj ze zwykłą sałatą lub rukolą. Smacznego!
  • MPM 14. Tarta została upieczona w piekarniku marki MPM. Zobacz testy piekarnika na moim blogu http://aduparosnie.com/testowanie/ Jeśli i Ty chcesz zostać naszym testerem przeczytaj http://www.polska-gotuje.pl/artykul/uzytkownicy-testuja-2
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować