Quiche lorraine (tarta lotaryńska) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sól i zimne masło pokrojone w kostkę zmiksuj lub wymieszaj ręcznie do momentu, aż masa zacznie zbijać się w grudki.
2.Do mąki z masłem dodaj rozbełtane jajko, sok z cytryny i zimną wodę. Całość zagnieć i uformuj kulę.
3.Kulkę zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
4.Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i nawiń je na wałek.
5.Formę posmaruj odrobiną masła i rozłóż na nie ciasto. Dociśnij je do brzegów i odetnij końcówki. Widelcem zrób dziurki w cieście. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
6.Na ciasto połóż papier do pieczenia i nasyp do niego ziarna fasoli lub ceramiczne kulki. Dzięki temu ciasto nie podniesienie się w trakcie pieczenia.
7.Ciasto piecz przez 10 minut, a następnie zabierz papier i fasolę i piecz jeszcze przez 5 minut.
8.Z pora odetnij brzydkie i zgrubiałe liście, przekrój go wzdłuż i pokrój na niewielkie paseczki...
9....i duś go na maśle, na niewielkim ogniu, przez około 10 minut.
10.Z boczku odetnij skórkę oraz wszelkie chrząstki, pokrój go w kostkę i ugotuj.
11.W misce rozbełtaj 2 jajka, wlej do nich śmietanę, wsyp: sól, pieprz i zioła prowansalskie. Całość wymieszaj. Dodaj do nich: odsączony boczek i por.
12.Farsz wyłóż na ciasto i posyp serem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut, a następnie zapiekaj jedynie od góry przez kolejnych kilka minut. Sprawdzaj co jakiś czas, czy farsz się zapiekł.
13.Podawaj ze zwykłą sałatą lub rukolą. Smacznego!
14.Tarta została upieczona w piekarniku marki MPM. Zobacz testy piekarnika na moim blogu http://aduparosnie.com/testowanie/ Jeśli i Ty chcesz zostać naszym testerem przeczytaj http://www.polska-gotuje.pl/artykul/uzytkownicy-testuja-2
Komentarze