Quiche (kisz) klasyczny czyli tarta lotaryńska

4.5 (151 ocen)

Quiche Lorraine – przysmak księcia Lotaryngii Karola III. Pierwsza wzmianka o potrawie pochodzi z XVI wieku. Ale niech nas nie peszy jej książęcy rodowód. Tą wytrawną tartę łatwo przygotować a sukces jest gwarantowany. Na formę o śr. 25 cm

Składniki:

  • 220 g mąki

    110 g masła

    sól, pieprz

    3 jajka

    200 g boczku

    200 g tłustej śmietany

    tarty ostry ser (ok. pół szkl)

    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Quiche (kisz) klasyczny czyli tarta lotaryńska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy mąkę do miski i pośrodku robimy zagłębienie. Dodajemy szczyptę soli, jedno jajo i masło w małych kawałkach. Zagniatamy, a ciasto formujemy w kulę. Odkładamy na 2 godz. do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm. Formę wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Ciasto wystające ponad brzegi okrawamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Boczek kroimy na drobną kostkę. Lekko podsmażamy na patelni. Rozbijamy pozostałe dwa jajka, mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Boczek rozkładamy na cieście, posypujemy serem (dałam parmezan) i polewamy mieszanką jajeczno-śmietanową. Pieczemy ok. 25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować