Jeśli nie liczyć spodów z ciasta, tarty należą do najprostszych do przygotowania smakołyków, a robot kuchenny jeszcze bardziej ułatwia ich przyrządzenie. Można oczywiście kupić gotowe spody z kruchego ciasta, ale warto umieć je zrobić samemu.
0 (0 ocen)
Porady
PROPORCJE QUICHE’A. Każdy quiche można przygotować ze śmietaną kremówką, śmietaną 18% lub z mlekiem. Proporcje zawsze wynoszą: 1 jajko w szklance do odmierzania plus mleka lub śmietana do ½ wysokości szklanki; 2 jajka plus mleko lub śmietana do pełnej szklanki; 3 jajka plus mleko lub śmietana do 1 ½ szklanki – i tak dalej. WARIACJE NA TEMAT NADZIENIA DO TARTY Z SEREM I BEKONEM. Przyrządza się je tak jak w przepisie głównym, lecz przed wylaniem sosu należy posypać ciasto ½ szklanki utartego sera szwajcarskiego i jeszcze jedną łyżką przed samym pieczeniem. ZE SZPINAKIEM. Dodać do sosu 1 szklankę ugotowanego, posiekanego i dobrze doprawionego szpinaku. Posypać spód tarty 2 łyżkami utartego sera szwajcarskiego, wlać sos, posypać jeszcze raz serem po wierzchu i piec według wskazówek podanych w przepisie głównym. Z CEBULĄ I KIEŁBASĄ. Rozłożyć na spodzie tarty 2 szklanki drobno posiekanej i podsmażonej na miękko cebulki. Wlać sos, ułożyć na wierzchu cienkie plasterki ugotowanej białej kiełbasy i posypać ¼ szklanki startego sera szwajcarskiego. Piec według przepisu podstawowego. INNE NADZIENIA. Na 1 spód o średnicy 23 cm potrzeba ok. 1 szklanki nadzienia. Rolę farszu może spełniać niemal wszystko, co tylko jest jadane: od łososia, gotowanego lub z puszki, do tuńczyka; różyczki brokułu, podsmażone plasterki pora, podsmażone grzyby czy wątróbki drobiowe lub skorupiaki.
Komentarze