QUICHE LORRAINE - PLACEK LOTARYŃSKI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jeśli nie liczyć spodów z ciasta, tarty należą do najprostszych do przygotowania smakołyków, a robot kuchenny jeszcze bardziej ułatwia ich przyrządzenie. Można oczywiście kupić gotowe spody z kruchego ciasta, ale warto umieć je zrobić samemu.

  • 30 min

Składniki:

  • UNIWERSALNE DELIKATNE KRUCHE CIASTO - PÂTE BRISÉE FINE
    Ilość wystarczająca na dwie okrągłe spody o średnicy 22 cm lub jeden prostokąt o wymiarach 35 x 45 cm:

    1 ½ szklanki mąki uniwersalnej
    ½ szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka soli
    170 g schłodzonego masła pokrojonego w kostki
    ½ szklanki bardzo zimnej wody – jeśli trzeba, kilka kropli więcej


    PRZEPIS PODSTAWOWY NA TARTĘ NA SŁONO PLACEK LOTARYŃSKI - QUICHE LORRAINE
    Placek o średnicy 23 cm. Porcja dla 6 osób.

    6 plastrów boczku podsmażonego na chrupiąco
    częściowo upieczony spód do tarty o średnicy 23 cm
    3 duże jajka
    ok. 1 szklanki śmietany
    sól, świeżo zmielony pieprz oraz gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Quiche lorraine - placek lotaryński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1lnveuw 1. KRUCHE CIASTO:
    Wrzucić oba rodzaje mąki, sól i masło do pojemnika robota kuchennego z zamontowaną nasadką ze stalowym ostrzem. Rozdrobnić masło w trybie pulsacyjnym. Włączyć urządzenie i natychmiast wlać zimną wodę. Włączyć w trybie pulsacyjnym jeszcze 2-3 razy. Zdjąć pokrywkę – ciasto będzie wyglądało jak masa dość drobnych grudek, ale po ściśnięciu odrobiny w dłoni powinno tworzyć zwarty kawałek. Jeśli jest za suche, dodać jeszcze kilka kropli wody i włączyć na moment funkcje pulsacyjną.
    Przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie. Uformować w dość gładką kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (maksymalnie do 2 dni). Można je też zamrozić na kilka miesięcy.

    W CZYM UPIEC. Spód do tarty możesz upiec w wysmarowanej masłem obręczy do tart ułożonej na natłuszczonej blasze lub w tortownicy, w formie do wypieku bab, tart albo w zwykłej formie do ciast. Możesz też uformować spód bez formy, na natłuszczonej blasze do pieczenia.

    Ciasto tarty z farszem będzie bardziej chrupiące, jeśli najpierw upieczesz lub podpieczesz sam spód.
  • image-1g7hc83 2. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Pokroić bekon w kawałki i rozsypać na spodzie do tarty.
  • image-0n2mdoh 3. Na pokrojony bekon posypać żółty starty ser.
  • image-1ihkmmt 4. Jajka wymieszać ze śmietaną w ilości, która pozwoli otrzymać 1 ½ szklanki sosu, doprawić do smaku i wylać na ciasto.
  • image-19110mm 5. Po wylaniu sosu, ułożyć na wierzchu cienkie plasterki ugotowanej białej kiełbasy (lub kabanosy)i posypać ¼ szklanki startego sera szwajcarskiego
  • image-1mukwwj 6. Piec 30-35 minut, do czasu aż ciasto wyrośnie i się zrumieni. Wyjąć z formy na okrągły półmisek i podawać na ciepło lub schłodzone do temperatury pokojowej.

Porady

PROPORCJE QUICHE’A. Każdy quiche można przygotować ze śmietaną kremówką, śmietaną 18% lub z mlekiem. Proporcje zawsze wynoszą: 1 jajko w szklance do odmierzania plus mleka lub śmietana do ½ wysokości szklanki; 2 jajka plus mleko lub śmietana do pełnej szklanki; 3 jajka plus mleko lub śmietana do 1 ½ szklanki – i tak dalej. WARIACJE NA TEMAT NADZIENIA DO TARTY Z SEREM I BEKONEM. Przyrządza się je tak jak w przepisie głównym, lecz przed wylaniem sosu należy posypać ciasto ½ szklanki utartego sera szwajcarskiego i jeszcze jedną łyżką przed samym pieczeniem. ZE SZPINAKIEM. Dodać do sosu 1 szklankę ugotowanego, posiekanego i dobrze doprawionego szpinaku. Posypać spód tarty 2 łyżkami utartego sera szwajcarskiego, wlać sos, posypać jeszcze raz serem po wierzchu i piec według wskazówek podanych w przepisie głównym. Z CEBULĄ I KIEŁBASĄ. Rozłożyć na spodzie tarty 2 szklanki drobno posiekanej i podsmażonej na miękko cebulki. Wlać sos, ułożyć na wierzchu cienkie plasterki ugotowanej białej kiełbasy i posypać ¼ szklanki startego sera szwajcarskiego. Piec według przepisu podstawowego. INNE NADZIENIA. Na 1 spód o średnicy 23 cm potrzeba ok. 1 szklanki nadzienia. Rolę farszu może spełniać niemal wszystko, co tylko jest jadane: od łososia, gotowanego lub z puszki, do tuńczyka; różyczki brokułu, podsmażone plasterki pora, podsmażone grzyby czy wątróbki drobiowe lub skorupiaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować