Mam dziś dla was mój wymyślony przepis na przepyszną sałatkę ogórkowo - cebulową wyszła po prostu rewelacyjna, przepis już czeka na blogu kuchnia domowa agi gdzie możecie ją znaleźć przez przeglądarkę Google
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
składniki :
5 sztuk dużych cebul,
5 kg ogórków gruntowych
zalewa słodko - kwaśna :
12 szklanek wody,
3 szklanki octu 10 %,
3,5 szklanki cukru,
3 łyżki soli drobnej
( zagotować i ostudzić całkowicie )
Pyszna sałatka ogórkowo - cebulowa w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte ogórki pokroić w krążki a cebulę w piórka nasolić i pozostawić do puszczenia soków
2.Gdy sok powstał odlać go i wtedy nakładać ogórki razem z cebulą ciasno do słoików zalać wystudzoną zalewą i szczelnie zakręcić
3.Przygotowane słoiki pasteryzować 15 minut, po wyznaczonym czasie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w zimnym ciemnym pomieszczeniu
4.Sałatka wyszła przepyszna będzie w sam raz na zimę do dań głównych czy choćby kanapek
Komentarze