Sałatka ogórkowo-pomidorowa

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Super połączenie ogórków z pomidorami.

  • 30 min

Składniki:

  • ogórki 1 kg
    pomidory 1 kg
    cebula 3 duże
    ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, gorczyca
    Zalewa:
    woda 4,5 szklanki
    ocet 10% 1,5 szklanki
    sól ¾ łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka ogórkowo-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ord8qm 1. Ogórki i pomidory umyć, osuszyć. Na dno każdego słoika włożyć przyprawy: 1 listek laurowy, po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz szczyptę gorczycy. Na to układać warstwami pomidory i ogórki gęsto, przekładając pokrojoną w plastry cebulą. Składniki zalewy zagotować. Całość zalać gorącą zalewą, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. Przykryć ściereczką, pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować