Puszysty piegus ze śliwkami

5 (183 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Duża blacha smacznego , puszystego ciasta. Z łatwością można zabrać je do ogrodu lub na piknik. Zawsze się udaje.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek wiejskich
    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki oleju
    1 cukier waniliowy
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szklanka maku
    Dodatkowo:
    1 kg. śliwek
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
    cukier puder do posypania
    Lukier:
    6 łyżek cukru
    3 łyżki soku z aronii
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Puszysty piegus ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk`` 1. Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestki. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, ciągle ubijając dodać olej i mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia oraz mak.
  • jk 2. Ciasto wylać na blachę, rozłożyć śliwki. Piec godzinę w temp. 180 stopni.
  • jk 3. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem i polać lukrem zrobionym z utartego cukru pudru z sokiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować