Puszyste placki drożdżowe z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Podobno te placki , to langosze , smakowite placki węgierskie. Ja coś podobnego jadłam w Zakopanem i bardzo mi posmakowało. Przyszła kolej na moją odsłonę tych placków, polecam , bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    1 średni ugotowany ziemniak
    1,5 szklanki mąki pszennej +do podsypania
    20 g drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    2 szczypty soli
    Sos pieczarkowy:
    300 g pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 szklanki śmietany ukwaszonej 15%
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki - u mnie suszona
    2 szczypty przyprawy Harissa
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    papierowy ręcznik kuchenny
    posiekany szczypiorek
    kiszone ogórki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Puszyste placki drożdżowe z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puszyste placki drożdżowe z sosem pieczarkowym 1. Do drożdży dodaję cukier, mleko, mieszam , odstawiam do wyrośnięcia na około 15 minut . Do mąki dodaję zmielony ziemniak , wyrośnięte drożdże , sól , olej , zagniatam elastyczne , sprężyste ciasto , podsypuję mąką , nakrywam miseczką , pozostawiam do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Puszyste placki drożdżowe z sosem pieczarkowym 2. Ciasto dziele na cztery części, formuję spłaszczone , owalne placuszki , placuszki smażę na oleju z obu stron na rumiano , osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Puszyste placki drożdżowe z sosem pieczarkowym 3. Pokrojoną w kostkę cebule szklę na maśle , dodaję pokrojone w pół plasterki pieczarki , podsmażam , dodaję bulion , listek laurowy , ziele angielskie, gotuję około 10 minut , zaprawiam mąką zmieszaną ze śmietaną , mieszam, dodaje pietruszkę , przyprawę harissa , sól i pieprz , mieszam .
  • Puszyste placki drożdżowe z sosem pieczarkowym 4. Gorące placki podaję z sosem pieczarkowym oraz pokrojonym ogórkiem kiszonym, osypane posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Placki można podać z sosem czosnkowym , podobno świetnie smakują osypane cukrem ale nigdy takich nie jadłam :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować