Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pycha...

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2kg ziemniaków
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    Sól, pieprz
    1 łyżka mąki
    Sos
    30dag pieczarek
    Cebula
    Kostka grzybowa
    100ml śmietanki 30%
    Sól, pieprz
    Łyżka masła
    Natka pietruszki
    Odrobina mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Sosy

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki trzemy . Następnie odcedzamy na sitku. W odcisnietej wodzie osadzi się na dnie skrobia którą dodajemy do ziemniaków. Czosnek i cebulę również trzemy. Dodajemy jajka, sól , pieprz łyżkę mąki i wszystko mieszamy.
    PIECZARKI kroimy w plastry, cebulę w pióra. Cebulę podsmażamy na maśle dodajemy pieczarki i jakiś czas smażymy. Całość zalewamy wodą dodając kostkę grzybową oraz przyprawy. Dusimy przez 5min. Dodajemy śmietankę i odrobinę zageszczamy sos mąką. Na koniec dodajemy Zielona pietruszkę. Placki które i usmażymy na oleju przekładamy na papierowy ręcznik aby osuszyć je z oleju. Polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować