Placki z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: pieczarki obieramy i kroimy na 4 części ,cebulę kroimy w drobną kostkę,podsmażamy ją w garnku na maśle gdy się zeszkli dajemy pieczarki chwilę smażymy aż puszcza nadmiar wody,solimy i zalewamy śmietaną.Gotujemy ok 15 min na małym ogniu na końcu doprawiamy przyprawą ,pieprzem dodajemy koper i pietruszkę.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach,dajemy jajko,sól,pieprz,przeciśnięty ząbek czosnku i mąke,wszystko razem mieszamy.Na rozgrzaną patelnie lejemy sporo oleju ,na cała powierzchnię kładziemy nasze ziemniaki i smażymy z obu stron na średnim gazie aby placki doszły w środku.
Pomidora i ogórka zielonego kroimy w kostkę razem mieszamy,ogórka kiszonego kroimy na 6 części.
Gotowego placka odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu, na środek dajemy nasz sos,składamy na pół,na wierzch smarujemy śmietaną posypujemy ogórkiem , pomidorem i zieloną cebulką .Ooórka kiszonego dajemy obok.
SMACZNEGO :)
Porady
można do sosu użyć słodkiej śmietany,dodatki typu ogórek kiszony są dowolne :),do placków dodaję niekiedy też marchewkę ,
Komentarze