Bliny ziemniaczane z sosem pieczarkowym

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Bliny z sosem pieczarkowym to szybki i smaczny obiad,szczególnie dla lubiących kopytka,gdyż robione są z tego samego ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych (najlepiej ugotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce)
    180 g mąki pszennej
    2 łyżki kaszy manny
    1 jajko
    1 łyżeczka soli

    Sos pieczarkowy:
    250 g pieczarek
    1 cebula
    1 mały ząbek czosnku
    2 szkl. mleka
    1 szkl. wody
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka lubczyku
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Bliny ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki:

    Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, kaszę, jajko i sól. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto podzielić na pół, uformować gruby wałek (takiej grubości jakiej wielkości mają być placki) i kroić ostrym nożem plastry grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. W ten sposób otrzymamy gotowe do smażenia placki. Smażyć na oleju na złoty kolor.


    Sos:
    Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pieczarki. Dusić aż pieczarki puszczą sok. W garnku zagotować mleko, dodać usmażone pieczarki. W wodzie rozetrzeć mąkę aby nie było grudek. Dodać śmietanę i wymieszać. Całość dodać do gotującego się mleka z pieczarkami. Mieszać aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać lubczyk i wymieszać.
    Bliny podawać polane sosem pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować