Pulpety z jarzynką dyniową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Syte i pyszne danie, idealne na jesienną porę.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Pulpety:
    -70 dag mięsa mielonego
    -1 duża cebula
    -2 jajka
    -6-7 łyżek bułki tartej
    -przyprawy-sól,pieprz,czosnek granulowany,sól czosnkowa, majeranek, przyprawa do mielonego

    Farsz do pulpetów:
    -30 dag dyni
    -2 marchewki
    -3 łyżki masła

    Sos beszamelowo-serowy:
    -2 łyżki masła
    -2 łyżki mąki
    -0,5 l mleka
    -10 dag sera żółtego
    -sól,pieprz, gałka muszkatołowa

    Ponadto:
    -ok.30 dag makaronu świderki
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpety z jarzynką dyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na pół twardo. Przelewamy zimną wodą.
  • dynia i marchew 2. Farsz:Dynię i marchew ścieramy n grubych oczkach. W rondelku roztapiamy masło dodajemy warzywa,dusimy do miękkości , doprawiamy solą i pieprzem.
  • nakładanie farszu 3. Pulpety: Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy pokrojoną cebulę , jajka, bułkę tartą i przyprawy, wyrabiamy.
    Z masy mięsnej formujemy większe pulpety, ropłaszczamy , na każdym układamy farsz
  • pulpety 4. zlepiamy, formując kule.
  • obsmażanie pulpetów 5. Pulpety obsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • 6. Sos: masło rozpuszczamy dodajemy mąkę ,robimy zasmażkę, gdy składniki się połączą dodajemy cienkim strumieniem mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy do zgęstnienia sosu, na końcu dodajemy starty ser żółty.
  • 7. .W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, pulpety i całość polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować