Pulpety z jarzynką dyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na pół twardo. Przelewamy zimną wodą.
2.Farsz:Dynię i marchew ścieramy n grubych oczkach. W rondelku roztapiamy masło dodajemy warzywa,dusimy do miękkości , doprawiamy solą i pieprzem.
3.Pulpety: Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy pokrojoną cebulę , jajka, bułkę tartą i przyprawy, wyrabiamy.
Z masy mięsnej formujemy większe pulpety, ropłaszczamy , na każdym układamy farsz
4.zlepiamy, formując kule.
5.Pulpety obsmażamy na rozgrzanym oleju.
6.Sos: masło rozpuszczamy dodajemy mąkę ,robimy zasmażkę, gdy składniki się połączą dodajemy cienkim strumieniem mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy do zgęstnienia sosu, na końcu dodajemy starty ser żółty.
7..W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, pulpety i całość polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 min
Komentarze