Tort dyniowo-czekoladowy z galaretką dyniową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne połączenie smaków. Długo nie mogłam się przekonać do dyni, spróbowałam i nie żałuje, najbardziej smakują mi ciasta z jej udziałem, dość że pięknie wyglądają to do tego są pyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    -5 jajek
    -3/4 szkl. cukru
    -3/4 szkl.mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżka kakao

    Masa śmietanowo-dyniowa
    -1 szkl. musu z dyni
    -1 szkl. śmietany 30%
    -1 śnieżka
    -1/2 szkl. cukru pudru
    -2łyżki żelatyny
    -1/4 szkl. wody

    Galaretka dyniowa:
    -35 dag dyni
    -1 galaretka pomarańczowa
    -1 budyń śmietankowy
    -1/2 szkl. wody
    -1/2 szkl.cukru

    Dodatkowo:
    -polewa czekoladowa
    -wiórki kokosowe
    -herbatniki lub biszkopty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort dyniowo-czekoladowy z galaretką dyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę, ubijając dodajemy po żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wykładamy na tortownicę(śr.26) , pieczemy 20 min w temp.170stopni. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty.
  • 2. Galaretka dyniowa: dynię kroimy z kostkę, przekładamy do garnka dodajemy cukier i gotujemy do miękkości,aż dynia zacznie się rozpadać, dodajemy galaretkę(proszek) i dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu. W 1/2 szkl. wody rozrabiamy budyń i wlewamy do garnka z dynią, zagotować . Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia masy.
  • 3. Masa śmietanowo-dyniowa:żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śnieżka, do ubitej śmietany dodajemy mus dyniowy i dokładnie miksujemy na końcu wlewamy żelatynę,mieszamy. Masę odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
    .
  • 4. Przełożenie tortu: na biszkopt wykładamy połowę masy śmietanowej przykrywamy biszkoptem , wykładamy galaretkę dyniową układamy herbatniki lub biszkopty i rozsmarowywujemy drugą część masy śmietanowej i układamy ostatni blat biszkoptowy.
    5.Tort dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
  • 5. Tort dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować