Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Piekę ją bardzo często, tym razem wzbogaciłam ją kremem marchewkowym, całość idealnie się ze sobą skomponowała tworząc pyszne ciasto.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Podział składników na konkurs:
Składniki podstawowe z zestawu B:
-15 dag marchewki (waga po obraniu)
-300 ml śmietany 30 %
- 2 op.ciasto francuskie
Szarlotką pod marchewkową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciasta francuskiego wycinamy dwa kwadraty (20*20cm), nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy na złoty
kolor w temp. 200 stopni.
2.Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka dodajemy cukier i cynamon (według uznania)
smażymy na wolnym ogniu. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do jabłek mieszamy
i odstawiamy.
3.Marchewkowa chmurka:Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do
miękkości. Ugotowaną marchewkę blenerujemy. Pozostałą żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości gorącej wody , studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, wlewamy żelatynę oraz marchewkę i dokładnie miksujemy.
4.Jeden blat ciasta francuskiego wkładamy do foremki, wykładamy jabłka , 2 blat ciasta i masę marchewkową.
Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce.
Komentarze