Składniki robocze:
-3 dag żelatyny
-750 ml wody
-6 łyżek cukru pudru
Dekoracja:
-rozetki z bitej śmietany
Podział składników poza konkursem:
Ptasie mleczko:
-500 ml śmietany 30%
-2 galaretki brzoskwiniowe
-op.ciasta francuskiego
Galaretka marchewkowa:
-30 dag marchewki (waga po obraniu)
-3 dag żelatyny
-750 ml wody
-6 łyżek cukru pudru
Ptasie mleczko z marchewkową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Z ciasta francuskiego wycinamy okrąg o śr. ok.25 cm, nakłuwamy widelcem. Pieczemy za złoty kolor w temp. 200 stopni.
2.2.Galaretki rozrabiamy w 500 ml gorącej wody,studzimy.
3.3.Galaretka marchewkowa:Marchewki przekładamy do garnka ,zalewamy woda i gotujemy do miękkości,odcedzamy.
Żelatynę rozrabiamy w 500 ml gorącej wody, marchewkę przekładamy do blendera wlewamy 250 ml wody i blenderujemy.
Marchew mieszamy z żelatyną i cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
4.4.Ptasie mleczko: śmietanę ubijamy na sztywno, cały czas miksując na wolniejszych obrotach miksera wlewamy cienkim
strumieniem galaretkę, mieszamy. Odstawiamy do lodówki do momentu aż masa zacznie lekko tężeć.
5.5.Na dno tortownicy o śr.20 cm układamy ciasto francuskie, wlewamy tężejące ptasie mleczko i wkłądamy do lodówki.
Na schłodzona masę wylewamy galaretkę marchewkową i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Przed podaniem dekorujemy rozetkami z bitą śmietaną.
Komentarze