Pulpety z indyka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać na drobno i zeszklić na tluszczu. Do miesa dodać przestudzoną cebulę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Mięso wstawić na ok. 30 minut do lodówki aby troszkę stężało.
2.Z mięsa formować małe kulki obtaczać w mące i obsmażać na rozgrzanym tluszczu.
3.W osobnym garnku zagotować ok. 1,5 l wody, wkładać do niej podsmażone pulpety. Gotować ok 20-25 minut.
4.Sos:
Mąke, śmietanę i mleko dokładnie rozmieszać aby nie było grudek. Dodać do pulpetów, zagotować. Dodać posiekany koperek i doprawić solą, pieprzem do smaku.
Komentarze