PULPETY Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM

4.5 (166 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Delikatne pulpety w sosie koperkowym możemy podawać z ryżem, ziemniaczkami czy też kaszą. Zadowolą i starszych i młodszych.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ok. 60 dag mięsa mielonego z indyka
    1 bułka kajserka namoczona w mleku
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    1 cebula
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    tluszcz do smażenia
    mąka do obtoczenia

    Sos:
    2 łyżki mąki
    2 łyżki śmietany
    1/2 szklanki mleka
    3-4 łyżki siekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Pulpety z indyka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać na drobno i zeszklić na tluszczu. Do miesa dodać przestudzoną cebulę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Mięso wstawić na ok. 30 minut do lodówki aby troszkę stężało.
  • image-1mhwcn0 2. Z mięsa formować małe kulki obtaczać w mące i obsmażać na rozgrzanym tluszczu.
  • 3. W osobnym garnku zagotować ok. 1,5 l wody, wkładać do niej podsmażone pulpety. Gotować ok 20-25 minut.
  • 4. Sos:
    Mąke, śmietanę i mleko dokładnie rozmieszać aby nie było grudek. Dodać do pulpetów, zagotować. Dodać posiekany koperek i doprawić solą, pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować