Pulpety z indyka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy 1 litr wody , 1 obraną cebulę, przyprawę warzywną i gotujemy przez chwilę.
Do mielonego mięsa dajemy namoczoną w wodzie bułkę dokładnie odciśniętą z wody, drobno posiekaną drugą cebulkę, bułkę tartą, kaszę manną i jajko.
Doprawiamy majerankiem , czosnkiem, solą i pieprzem do smaku.
Wilgotną dłonią formujemy kulki i wkładamy do wywaru , gotujemy około 15 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy na półmisek a z wywaru robimy sos.
Mąkę miksujemy z śmietaną i wlewamy do wywaru. Gotujemy przez krótki czas do zagęszczenia sosu. Dodajemy drobno posiekany koperek, sól do smaku i dokładnie mieszamy. Do gotowego sosu wkładamy pulpety i chwilę razem podgrzewamy.
Komentarze