Pulpety w sosie śmietanowym

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

Delikatne pulpeciki które uwielbia cała moja rodzina a szczególnie dzieci

  • 30 min

Składniki:

  • na 9-12 sztuk:
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    1 jajko
    1 czerstwa bułka
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    łyżeczka vegety
    bułka tarta

    Sos:
    2,5 szklanki wody
    kostka rosołowa
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju a bułkę moczymy w wodzie. Do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Dokładnie mieszamy.Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w samej bułce tartej i podsmażamy na patelni.
  • 2. Do szerokiego rondelka wlewamy wodę dodajemy kostkę rosołową i układamy ciasno kotlety. Dusimy na wolnym ogniu około 15-20 minut. Do sosu dodajemy śmietanę i mieszamy. Mąkę mieszamy z 5 łyżkami wody i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Dusimy jeszcze około 5 minut aż sos zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować