Pulpety w sosie ogórkowym

5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tę potrawę często gotuję latem, gdy na mojej działce jest mnóstwo świeżych ogórków. Z warzyw, takich jak do sosu, przygotowuję również mieszankę, którą potem zamrażam i wykorzystuję zimą.

Składniki:

  • 2-3 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 selera
    duży por
    2-3 ząbki czosnku
    5-6 ogórków
    4-5 pomidorów lub 2 łyżeczki koncentratu
    mała śmietana 12-proc.
    łyżka mąki
    sól
    pieprz
    curry
    oliwa
    natka pietruszki

    Pulpety:
    1 kg mielonego mięsa
    kajzerka
    duża cebula
    jajko
    sól
    pieprz
    mąka do obtoczenia
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety w sosie ogórkowym 1. Warzywa myjemy i obieramy. Z ogórków wydrążamy pestki. Pora kroimy w półplasterki, pozostałe warzywa w kostkę, czosnek siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Podlewamy wodą i lekko solimy. Dusimy 10 minut.
  • Pulpety w sosie ogórkowym 2. Mięso wyrabiamy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem i startą cebulą. Doprawiamy do smaku i formujemy pulpety. Obtaczamy w mące, dodajemy do warzyw i dusimy ok. 10 minut.
  • Pulpety w sosie ogórkowym 3. Pod koniec solimy, dodajemy obrane pomidory lub koncentrat. Przyprawiamy curry i pieprzem. Sos zabielamy śmietaną i mieszamy. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  • 4. Pulpety w sosie ogórkowym podajemy z kluskami kładzionymi, ryżem, kaszą
    lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować