Tę potrawę często gotuję latem, gdy na mojej działce jest mnóstwo świeżych ogórków. Z warzyw, takich jak do sosu, przygotowuję również mieszankę, którą potem zamrażam i wykorzystuję zimą.
Składniki:
2-3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
duży por
2-3 ząbki czosnku
5-6 ogórków
4-5 pomidorów lub 2 łyżeczki koncentratu
mała śmietana 12-proc.
łyżka mąki
sól
pieprz
curry
oliwa
natka pietruszki
Pulpety:
1 kg mielonego mięsa
kajzerka
duża cebula
jajko
sól
pieprz
mąka do obtoczenia
Pulpety w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy i obieramy. Z ogórków wydrążamy pestki. Pora kroimy w półplasterki, pozostałe warzywa w kostkę, czosnek siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Podlewamy wodą i lekko solimy. Dusimy 10 minut.
2.Mięso wyrabiamy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem i startą cebulą. Doprawiamy do smaku i formujemy pulpety. Obtaczamy w mące, dodajemy do warzyw i dusimy ok. 10 minut.
3.Pod koniec solimy, dodajemy obrane pomidory lub koncentrat. Przyprawiamy curry i pieprzem. Sos zabielamy śmietaną i mieszamy. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
4.Pulpety w sosie ogórkowym podajemy z kluskami kładzionymi, ryżem, kaszą
lub ziemniakami.
Komentarze