Pulpety w sosie ogórkowym

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Smaczne pulpety w nietypowym sosie - polecam

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego - miałam z łopatki, 1/2 małej bułki, cebula, jajko, bułka tarta, ogórki kiszone, koperek, śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyłam - namoczoną odcisnęłam. Cebulę pokroiłam bardzo drobno, zeszkliłam na łyżce oleju. Do mięsa dodałam jajko, bułkę, cebulę, sól, pieprz. Wymieszałam - dosypałam tartej bułki bo masa była za rzadka. Uformowałam pulpety. Do garnka wlałam ok 1 l wody. Dodałam 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, płaska łyżeczkę soli. Gdy się woda zagotowała włożyłam do niej mięso. Gotowałam na malutkim ogniu 15 minut. Pulpety wyjęłam a do wywaru dodałam 6 sporych ogórków kiszonych startych na grubych oczkach. Gotowałam ok 5 minut. Zaprawiłam wywar czubatą łyżką mąki wymieszanej z 100 ml slodkiej śmietanki i paroma łyżkami wody. Do gotowego sosu dodałam łyżkę drobno pokrojonego koperku. Podałam z ubitymi ziemniakami i warzywami z wody
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować