Pulpety w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyłam - namoczoną odcisnęłam. Cebulę pokroiłam bardzo drobno, zeszkliłam na łyżce oleju. Do mięsa dodałam jajko, bułkę, cebulę, sól, pieprz. Wymieszałam - dosypałam tartej bułki bo masa była za rzadka. Uformowałam pulpety. Do garnka wlałam ok 1 l wody. Dodałam 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, płaska łyżeczkę soli. Gdy się woda zagotowała włożyłam do niej mięso. Gotowałam na malutkim ogniu 15 minut. Pulpety wyjęłam a do wywaru dodałam 6 sporych ogórków kiszonych startych na grubych oczkach. Gotowałam ok 5 minut. Zaprawiłam wywar czubatą łyżką mąki wymieszanej z 100 ml slodkiej śmietanki i paroma łyżkami wody. Do gotowego sosu dodałam łyżkę drobno pokrojonego koperku. Podałam z ubitymi ziemniakami i warzywami z wody
Komentarze