500 g mięsa mielonego z łopatki
woreczek ryżu
pęczek koperku
bułka pszenna
bulion lub kostka rosołowa
sos pieczeniowy jasny
olej do smażenia
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
bułka tarta
Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mieszamy z solą,pieprzem i łyżeczką przyprawy do misa mielonego. 1/2 pęczka koperku m
siekamy na drobno i mieszamy z mięsem.
Bułkę pszenna moczymy w wodzie i dodajemy do masy mięsnej.
2.Woreczek ryżu gotujemy w osolonej wozie według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu mieszamy z mięsem.
3.Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki a następnie obtaczamy w bułce tartej. Aby mięso się nie przyklejało do rąk przed każdą kolejną porcją mięsa warto ręce moczyć w zimnej wodzie.
4.Na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy pulpety z każdej strony. Najlepiej smażyć je tak aby się z sobą nie stykały wtedy nam się nie będą rozwalać.
5.Obsmażone pulpety wkładamy do garnka i podlewamy rosołem bądź bulionem zrobionym z jednej kostki rosołowej. Dusimy pod przykryciem około pół godziny podlewając co jakiś czas wywarem.
Dodać resztę posiekanego koperku.
W prostszej wersjo można zalać sosem pieczeniowym z torebki przygotowanego według przepisu na opakowaniu, pamiętając aby dodać niej wody aby sos nie wyszedł za rzadki.
Porady
Zamiast sosu z torebki można przygotować sos własny dodając do gęstniejącego bulionu odrobinę mąki
Komentarze