Schab pieczony

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszny, kruchy schab do podania zarówno na ciepło do obiadu jaki i na zimno jako wędlinę.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości
    2 łyżki soli
    4 ząbki czosnku
    pieprz świeżo mielony
    papryka ostra
    papryka słodka
    100 ml oleju

Schab pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab pieczony 1. Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Do miski wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, papryki , sól, świeżo zmielony pieprz i marynujemy mięso - najlepiej na całą noc.
    Do rękawa do pieczenia wkładamy schab, wlewamy połowę marynaty i zawiązujemy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy około 1 h 20 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozrywam rękaw aby skórka się przyrumieniła.

Porady

W wersji na obiad podaję z pieczonymi w ziołach ziemniakami i polewam sosem pieczeniowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy