Sałatka z brokułem i chipsami z bekonu

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna, pożywna sałatka - hit każdej imprezy.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Brokuł
    Pół kostki sera typu feta
    250 g boczku wędzonego, surowego w plastrach
    Puszka białej fasoli konserwowej
    Puszka groszku konserwowego
    Cebula czerwona
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki majonezu
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    słonecznik i pestki dyni
    sól, pieprz

Sałatka z brokułem i chipsami z bekonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z brokułem i chipsami z bekonu 1. Brokuła kroimy na różyczki i blanszujemy we wrzątku 4 minuty.
    Boczek kroimy w kawałki 2x2 cm i prażymy na suchej patelni do uzyskania chrupkości.
    Na tej samej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika.
  • Sałatka z brokułem i chipsami z bekonu 2. Do dużej miski wsypujemy brokuła, fasolę, groszek i pokrojoną w piórka cebulę czerwoną.
  • Sałatka z brokułem i chipsami z bekonu 3. Dodajemy fetę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Sałatka z brokułem i chipsami z bekonu 4. Majonez i jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i można dodać łyżkę ziół prowansalskich. Gotowym sosem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i schładzamy około dwóch godzin.

Porady

Genialna sałatka, którą szybko się robi i jeszcze szybciej znika ze stołu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy