Ciasto francuskie
100 ml śmietany 18%
szczypiorek
parę plastrów ulubionej szynki bądź salami
20 dag sera żółtego
sól, pieprz
zioła prowansalskie
jajko
oregano
Sposób przygotowania przepisu:
Imprezowe ślimaczki
1.
Szczypiorek drobno siekamy.
W miseczce mieszamy śmietanę , sól i pieprz i takim sosem smarujemy rozłożony płat ciasta francuskiego. Posypujemy szczypiorkiem.
2.
Ser ścieramy na tarce i posypujemy ciasto.
Na cieście układamy plastry ulubionej wędliny.
Ciasto zwijamy id dłuższego boku, dość ciasno. Zwinięty rulon kroimy na paski o szerokości ok.2 cm.
3.
Pokrojone ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Posypujemy oregano.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do zrumienienia.
Porady
Do ślimaczków można dodać pokrojoną paprykę łagodną bądź ostrą. Dobrze smakują również na zimno.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze