Imprezowe ślimaczki

  • wyświetlono: 535 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Super propozycja na szybką przekąskę na ciepło.

IMG_20181117_162224
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto francuskie
100 ml śmietany 18%
szczypiorek
parę plastrów ulubionej szynki bądź salami
20 dag sera żółtego
sól, pieprz
zioła prowansalskie
jajko
oregano

Sposób przygotowania przepisu:

Imprezowe ślimaczki

  • Imprezowe ślimaczki1. Szczypiorek drobno siekamy.
    W miseczce mieszamy śmietanę , sól i pieprz i takim sosem smarujemy rozłożony płat ciasta francuskiego. Posypujemy szczypiorkiem.
  • Imprezowe ślimaczki2. Ser ścieramy na tarce i posypujemy ciasto.
    Na cieście układamy plastry ulubionej wędliny.
    Ciasto zwijamy id dłuższego boku, dość ciasno. Zwinięty rulon kroimy na paski o szerokości ok.2 cm.
  • Imprezowe ślimaczki3. Pokrojone ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Posypujemy oregano.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do zrumienienia.

Porady

Do ślimaczków można dodać pokrojoną paprykę łagodną bądź ostrą. Dobrze smakują również na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskieszybka przekąskaprzekąska z ciasta francuskiego

Komentarze

Podobne przepisy

Imprezowa przekąska z szynką.

Dodane przez: AnetaZN

Imprezowe roladki z szynką

Prosty i szybki przepis na przekąskę...

PIZZOWE ŚLIMACZKI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

PIZZOWE ŚLIMACZKI

Idealny pomysł na szybką, chrupiącą...

Serowe kuleczki

Dodane przez: kada

Imprezowe kuleczki serowe

Świetna przekąska na imprezowy...

ślimaczki z ciasta francuskiego

Dodane przez: Daguuusia92

ślimaczki z ciasta francuskiego

Szybka i smaczna przekąska. Idealnie...

Imprezowe koszyczki

Dodane przez: zmudzkaania1984

Imprezowe koszyczki ze śledzikami

Pyszne koszyczki imprezowe. Koszyczki...

ślimaczki z ciasta francuskiego

Dodane przez: zlotko

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Błyskawiczna przekąska!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE