Pulpeciki z indyka w sosie z żółtych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Delikatne pulpeciki z mięsa indyczego podane w kremowym sosie z żółtych pomidorów smakują wyśmienicie. Jest to idealna propozycja na rodzinny obiad. Polecam

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka
    1 jajko
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    4 łyżki bułki tartej
    oliwa do smażenia
    sos: 400 g pomidorów żółtych
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich, soli, pieprzu
    1/2 łyżeczki kurkumy, curry
    1 szkl śmietanki 36%
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpeciki z indyka w sosie z żółtych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone z indyka przekładamy do miski, dodajemy do niego jajko, przyprawę i bułkę tartą, mieszamy. Następnie formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy pulpeciki. Obsmażamy je z każdej strony na rumiano. Usmażone pulpeciki zdejmujemy z patelni na talerz.
    Sos: cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Pomidory kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulkę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, aż pomidory zmiękną i puszczą sok, Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy sos gotując na małym ogniu. Dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie. Na koniec wlewamy śmietankę, mieszamy. Do gorącego sosu wrzucamy pulpeciki i gotujemy razem przez chwilę. Gotowe pulpeciki z sosem podajemy z ulubionym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować