Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym

  • wyświetlono: 469 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj zapraszam na lekkie i pożywne pulpeciki z indyka w sosie z brązowych pieczarek. Gotowane w bulionie pulpeciki są smaczne i soczyste, a sos cudownie dopełnia ich smak. Uwielbiam to połączenie, ponieważ przenosi mnie w najlepsze smaki dzieciństwa i kuchnię mojej mamy oraz babci. Pulpeciki świetnie komponują się z puree ziemniaczanym, ale także świeżym pieczywem i różnego rodzaju kaszami. Gorąco polecam!

Kasia Futka
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Pulpety:
- 400 g piersi z indyka
- 4 brązowe pieczarki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- tymianek
- koperek
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
+
- mleko (do namoczenia bułki)
- mąka (do obtoczenia pulpetów)
- bulion (do gotowania)

Sos pieczarkowy:
- 300 g brązowych pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
- bulion
- 1,5 łyżki masła
- mały pęczek świeżego koperku

Sposób przygotowania przepisu:

Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym

  • 1. Pierś z indyka mielimy, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oliwie, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, odparowujemy z nich wodę i delikatnie solimy. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką i jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.
  • 2. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody oraz lekkiego zarumienienia. Do pozostałego z gotowania pulpetów bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką (najpierw zahartowaną odrobiną bulionu), dodajemy świeży koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy pulpety i gotowe!

    ** Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej.

    Życzę smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pulpety w sosiepulpety z indykapulpeciki w sosie pieczarkowym

Komentarze

Podobne przepisy

image-09fjxpq

Dodane przez: kretka

Indyk w sosie porowo-pieczarkowym

Pomysł na sos powstał przy okazji...

pulpeciki w sosie pieczarkowym

Dodane przez: capri

pulpeciki z szynki w sosie pieczarkowym

pyszny, klasyczny obiadek

Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowo - koperkowym

Dodane przez: Futka

Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowo -...

Uwielbiam te pulpeciki! Przypominają...

image-1segin3

Dodane przez: mamajagody_2010

Cukiniowe pulpeciki w sosie pieczarkowym

Smaczne warzywne pulpety w cudownie...

Pulpeciki w pieczarkowym sosie

Dodane przez: szynszyla

Pulpeciki w pieczarkowym sosie

Delikatny i aromatyczny sosik:)

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Dodane przez: czarrna

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Lekkostrawny obiadek

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE