Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam na lekkie i pożywne pulpeciki z indyka w sosie z brązowych pieczarek. Gotowane w bulionie pulpeciki są smaczne i soczyste, a sos cudownie dopełnia ich smak. Uwielbiam to połączenie, ponieważ przenosi mnie w najlepsze smaki dzieciństwa i kuchnię mojej mamy oraz babci. Pulpeciki świetnie komponują się z puree ziemniaczanym, ale także świeżym pieczywem i różnego rodzaju kaszami. Gorąco polecam!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pulpety:
    - 400 g piersi z indyka
    - 4 brązowe pieczarki
    - 1 cebula
    - 1 jajko
    - 1 kajzerka
    - tymianek
    - koperek
    - sól i pieprz do smaku
    - oliwa z oliwek
    +
    - mleko (do namoczenia bułki)
    - mąka (do obtoczenia pulpetów)
    - bulion (do gotowania)

    Sos pieczarkowy:
    - 300 g brązowych pieczarek
    - 1 cebula
    - 1/2 szklanki śmietany
    - 1 łyżka mąki
    - sól i pieprz
    - bulion
    - 1,5 łyżki masła
    - mały pęczek świeżego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka mielimy, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oliwie, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, odparowujemy z nich wodę i delikatnie solimy. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką i jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.
  • 2. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody oraz lekkiego zarumienienia. Do pozostałego z gotowania pulpetów bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką (najpierw zahartowaną odrobiną bulionu), dodajemy świeży koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy pulpety i gotowe!

    ** Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej.

    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować