Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją do garnka, dolewamy wodę, dodajemy sól i masło. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 12-15 minut.
2.Pora myjemy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i szklimy na niewielkim ogniu. Dolewamy passatę i gotujemy przez ok. 10 minut. W tym samym czasie do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy musztardę, płatki owsiane oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Dłońmi formujemy 10 małych kuleczek. Rozgrzewamy na patelni olej, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy nasze kuleczki i smażymy do momentu ścięcia się białka z każdej strony. Gotowe pulpeciki przekładamy delikatnie do gotującego się pomidorowego sosu. Całość gotujemy ok 15 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku. Obiad podajemy posypany świeżą bazylią oraz w towarzystwie kiszonego ogórka.
Komentarze