pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny, zdrowy i lekki obiad. Idealny do zabrania w luch box do pracy.

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KASZA:
    100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki)
    200ml wody
    duża szczypta soli
    1 łyżeczka masła

    SOS:
    250g mięsa mielonego z indyka
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    sól/ pieprz/ pieprz ziołowy
    1 łyżka płatków owsianych
    400ml passaty pomidorowej
    1 mały por – biała część
    olej
    +
    świeża bazylia
    ogórki kiszone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją do garnka, dolewamy wodę, dodajemy sól i masło. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 12-15 minut.
  • 2. Pora myjemy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i szklimy na niewielkim ogniu. Dolewamy passatę i gotujemy przez ok. 10 minut. W tym samym czasie do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy musztardę, płatki owsiane oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Dłońmi formujemy 10 małych kuleczek. Rozgrzewamy na patelni olej, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy nasze kuleczki i smażymy do momentu ścięcia się białka z każdej strony. Gotowe pulpeciki przekładamy delikatnie do gotującego się pomidorowego sosu. Całość gotujemy ok 15 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku. Obiad podajemy posypany świeżą bazylią oraz w towarzystwie kiszonego ogórka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować