Pulpeciki w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną

5 (183 ocen)

Smaczny polski domowy obiad

Składniki:

  • 200 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
    Pulpeciki:
    500 g szynki wieprzowej
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki wody
    Sól i pieprz do smaku
    0,5 łyżeczki majeranku
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    Sos:
    500 g pieczarek
    2 cebule
    Sól i pieprz do smaku
    150 g śmietany 30%
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pulpeciki: Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką, wbić jajko, dodać wodę i bułkę tartą, wyrobić. Uformować małe pulpeciki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 15 minut.

    Sos: cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, smażyć chwile razem, podlać wodą i dusić aż grzyby zmiękną.

    Śmietanę wymieszać z mąką, zaciągnąć sos, doprawić solą, pieprzem i wrzucić pulpeciki. Zagotować. Podawać z kasza ugotowaną wg przepisu na opakowaniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować