" Pulpeciki w porowym sosie "

5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Delikatne pulpeciki w kremowym sosie z porów.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki :

    - mięso wieprzowe zmielone - 400 g
    - jajko - 1 szt
    - tarta bułka - 2 łyżki
    - natka pietruszki - 1 pęczek
    - sól - 1 łyżeczka
    - pieprz - 1 łyżeczka
    - mąka - 50 g

    Sos:
    - por - 2 szt
    - masło - 2 łyżki - 50 ml
    - mąka - 1 łyżka
    - chrzan - 1 łyżeczka
    - śmietana 30% - 50 ml
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

" pulpeciki w porowym sosie " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpety 1. Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski.

    Wbijamy jajko.

    Dodajemy tartą bułkę , posiekaną natkę pietruszki i doprawiam solą i pieprzem.

    Dokładnie mieszamy.

    Formuje pulpeciki w dłoniach.

    Każdy pulpet obtaczamy w mące.

    Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso.

    Solimy i gotujemy.

    Do wrzątku wkładamy pulpeciki.

    Gotujemy ok. 20 - 25 min na średnim ogniu.

    Na patelni rozgrzewamy masło.

    Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w półtalarki pora.

    Smażymy ok. 10 minut.

    Oprószamy mąką.

    Podlewamy 1 szklanką wody spod gotujących się pulpetów.

    Gotujemy jeszcze kilka minut.

    Dodajemy chrzan i śmietanę.

    Doprawiamy do smaku.

    Polewamy gorące pulpeciki.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować