Pulpeciki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Super danie dla duzych i małych

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g miesa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka oregano
    1/2 lyzeczki papryki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 szkl bulionu
    1 maly koncentrat pomidorowy
    Sól
    Pieprz
    Olej
    1 lyzka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Jak cebula sie zeszkli dodaj starty ząbek czosnku i smaz jeszcze 1 minutę. Dodaj oregano, paprykę i łyżkę masła. Smaz jeszcze 3-4 minuty.
  • 2. Do miski wrzuć mięso mielone i cebulę, dodaj jajko, bułkę tartą i dokladnie wyrób masę. Dopraw solą i pieprzem. Mokrymi rękoma uformuj niewielkie kuleczki z masy mięsnej.
  • 3. Na rozgrzany olej wyłóż pulpety i smaż do zarumienienia. Wlej bulion i gotuj 5-7 minut. Do gotujacego bulionu dodaj koncentrat i wymieszaj z całością na patelni. Gotuj 10 minut na malym ogniu, mieszając delikatnie co jakis czas by sie nie przypaliło.
  • 4. Mozna podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami puree.

Porady

Jeśli uzyjesz miesa mielonego drobiowego smaz nieco krócej, bo moze sie rozpaść.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować