Pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Jak cebula sie zeszkli dodaj starty ząbek czosnku i smaz jeszcze 1 minutę. Dodaj oregano, paprykę i łyżkę masła. Smaz jeszcze 3-4 minuty.
2.Do miski wrzuć mięso mielone i cebulę, dodaj jajko, bułkę tartą i dokladnie wyrób masę. Dopraw solą i pieprzem. Mokrymi rękoma uformuj niewielkie kuleczki z masy mięsnej.
3.Na rozgrzany olej wyłóż pulpety i smaż do zarumienienia. Wlej bulion i gotuj 5-7 minut. Do gotujacego bulionu dodaj koncentrat i wymieszaj z całością na patelni. Gotuj 10 minut na malym ogniu, mieszając delikatnie co jakis czas by sie nie przypaliło.
4.Mozna podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami puree.
Porady
Jeśli uzyjesz miesa mielonego drobiowego smaz nieco krócej, bo moze sie rozpaść.
Komentarze