Pulpeciki w sosie meksykańskim z batatami

  • wyświetlono: 301 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nie jest to przepis na tradycyjne pulpeciki jakie znamy w naszym kraju. Przepis ten wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Zaskakującymi dodatkami są tutaj bataty (czyli słodkie ziemniaki), rodzynki oraz przyprawy takie jak kmin i cynamon. Uwierzcie mi jednak, że pokochacie smak tego dania. Jest naprawdę pyszne, a najlepiej smakuje podane z ryżem.

Cukiereczek
  • 4 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

• PULPECIKI:
• 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
• 6 łyżek ugotowanego ryżu,
• 2 łyżki rodzynek,
• 1 jajko,
• 1 duża cebula,
• 4 ząbki czosnku,
• ½ łyżeczki kminu,
• ¼ łyżeczki cynamonu,
• Sól,
• Pieprz,
• olej do smażenia,
• SOS:
• 1 średni batat (około 250g),
• 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
• 300ml bulionu wołowego,
• 1 łyżka słodkiej papryki,
• 1 łyżeczka ostrej papryki,
• 1 łyżka posiekanych listków kolendry,
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
• 1 łyżka brązowego cukru,
• 1 łyżka octu winnego,

Sposób przygotowania przepisu:

Pulpeciki w sosie meksykańskim z batatami

  • 11. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pół cebuli dodajemy do pulpecików, a pół do sosu.
    PULPECIKI: Do miski wkładamy: mięso, połowę posiekanej cebuli, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ryż, rodzynki, kmin, cynamon oraz szczyptę soli i pieprzu.
  • 22. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki.
  • 33. Smażymy je na rumiano na patelni. Pulpeciki wyjmujemy na talerz.
  • 44. SOS: Do pojemniczka wlewamy pomidory z puszki, dodajemy połowę posiekanej cebuli, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, cukier, ocet, słodką i ostrą paprykę oraz bulion. Całość miksujemy blenderem do powstania gładkiej konsystencji. Batata obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.
    Na patelni pozostałej po smażeniu pulpecików rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy bataty i smażymy je na średnim ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie bataty zalewamy zmiksowanym sosem oraz dodajemy podsmażone klopsiki. Całość gotujemy razem około 15-20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu tj. do miękkości batatów.
  • 5. Po tym czasie sos powinien zrobić się gęsty. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a na sam koniec dodajemy posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.
    Pulpeciki podajemy np. z ryżem. Możemy je dodatkowo posypać startym żółtym serem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonepulpecikiobiadkuchnia meksykańskaklopsikibataty

Komentarze

Podobne przepisy

Pulpeciki z serem w sosie musztardowo-koperkowym

Dodane przez: Klaudia0318

Pulpeciki z serem w sosie musztardowo-koperkowym

Pyszne, aromatyczne rozpływające...

Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym

Dodane przez: Kuchnia Marty

Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym

Pyszne, delikatne pulpeciki z kaszą...

Pulpeciki w sosie z brukselką

Dodane przez: czarrna

Pulpeciki w sosie z brukselką

Mięso i jarzynka w jednym daniu

Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Futka

Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym

Dzisiaj zapraszam na lekkie i pożywne...

Kurczak w sosie meksykańskim

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Kurczak w sosie meksykańskim

Został mi sos meksykański do makaronu...

plpeciki z ziemniakami

Dodane przez: Martyna1991

Pulpeciki z mozzarellą w sosie pieczarkowo-serowym

Pulpeciki są na prawdę pyszne ,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE